Koeriers

Omgaan met personeelstekort in de logistiek

Personeelstekort in logistiek nog immer problematisch

De logistieke sector heeft het al vrij lang zeer druk. Daardoor zit in deze branche ook een enorme groei. Het aantal opdrachten neemt toe en de verzoeken van klanten worden ingewikkelder. Tevens gaan de kosten omhoog, die u eigenlijk niet kunt doorbelasten aan de klanten. En als klap op de vuurpijl is het personeelstekort groot en personeel aantrekken is moeilijk. Hoe kan het zo nog goed gaan in de logistiek en hoe gaat u om met het schrijnende personeelstekort?

Hoe gaat u slim om met personeelstekort in logistiek

Zowel hoog- als laagopgeleiden met logistieke kennis zijn lastig te vinden en als u ze vindt, hebben ze vaak forse looneisen. En die zijn weer van invloed op uw totale bedrijfsresultaat. Met onderstaande tips komt u misschien tot nieuwe inzichten.

Uzelf helpen door anderen te helpen

Door zelf vrachtwagenchauffeurs op te leiden, kunt u een andere doelgroep helpen. Wat dacht u ervan om vluchtelingen dit mooie vak te leren? Of bijvoorbeeld 50+’ers die moeilijk aan een baan komen, mensen die in een re-integratietraject zitten, studenten die een meewerkstage zoeken (en ze vervolgens verbinden aan uw bedrijf) en ga zo maar door. Mogelijkheden te over!

Intern op zoek gaan

Buiten de deur kijken is makkelijk, maar binnen uw bedrijf rondkijken is zo mogelijk nog eenvoudiger. Grote kans dat onder uw huidige medewerkers iemand klaar is voor een nieuwe stap. Zij kennen uw processen, uw bedrijfscultuur, uw klanten en uw personeel. Met hen bereikt u waarschijnlijk sneller meer dan met externe mensen.

Kijk ook in een andere tak van sport

De logistieke sector is aan het veranderen. Data wordt belangrijker en technologische ontwikkelingen volgen zich in hoog tempo op. Bij nieuwe vakgebieden horen nieuwe functies. Wat dacht u ervan om een data-analist in te huren die slim kan omgaan met uw data of expert is in het werken met Power BI? Richt uw processen efficiënter in en misschien heeft u helemaal geen vrachtwagenchauffeurs meer nodig.

Slimmer en efficiënter werken

In het algemeen is het raadzaam om slimmer te werken. Loop uw processen nog eens goed door. Wat kan sneller? Wat kan beter? Waar doet u dubbel werk? Digitalisering en automatisering staan aan de basis van efficiënt werken. Met up-to-date software met input uit de gehele logistieke branche, weet u zeker dat u altijd voorin het peloton zit.

Flexibel opstellen

Bekijk tot slot ook de inrichting en de kernwaarden van uw bedrijf. Flexibiliteit is het toverwoord voor de logistiek. Men verwacht een proactieve opstelling. Lef staat voor ervaring, resultaat voor kennis en doen voor overleggen. En mocht het met bvenstaande tips niet lukken om personeel te vinden? Dan kun u altijd nog een een vrachtwagenchauffeur vacature plaatsen.

Merkt u dat uw organisatie zich nog erg reactief opstelt? Kijk eens hoe het anders kan. Wij horen graag of het bij u helpt. Laat het ons weten via het contactformulier.

Ja, ik wil graag offertes ontvangen!

  Bedrijfsnaam:*

  Aanhef:*

  Naam: *

  E-Mail:*

  Telefoonnummer:*

  Adres:*

  Postcode:*

  Plaats:*

  Beschrijving van de opdracht:*