Koeriers

Aandachtspunten bij laden en lossen van wegtransport

Waarop letten bij vervoer over de weg?

Wil je producten en goederen over de weg laten vervoeren? Houd er rekening mee dat er onderweg van alles kan gebeuren met je zending. De vervoerder is namelijk niet voor alles verantwoordelijk wat hij of zij vervoerd. Dat wordt nog wel eens gedacht. Lees daarom hieronder ons blog over aandachtspunten bij laden en lossen van wegtransport.

Zending voorbereiden

Een zending over de weg kun je voorbereiden in 3 stappen:

 1. Zorg voor een stevige verpakking die aansluit op de manier van vervoer, die niet makkelijk indeukt, inscheurt of op een andere manier kan beschadigen en die past bij de inhoud van het pakket.
 2. Gebruik een drager die precies past bij de lading. Zo voorkom je dat producten gaan schuiven etc.
 3. .
 4. Stapel een pallet altijd stabiel op: bijvoorbeeld in kolommen of een ‘baksteenstructuur’.

Zending klaarzetten

Zet de zending op tijd klaar voor wegtransport. Wegvervoerders rijden met een strakke planning. Beter te vroeg klaarzetten dan te laat. Ook wordt jouw zending ingepland op de overige te vervoeren goederen, zodat alles optimaal past. Let er bij het klaarzetten van de zending op dat het aantal laadeenheden (pallets) overeenkomst met de opdracht en dat de zending is voorzien van de juiste labels en documenten voor het wegtransport.

Zorg voor goede laad- en losfaciliteiten

Niets vervelender dan een vrachtwagen die niet bij de goederen kan komen. Zorg dat alles klaarstaat of geleverd kan worden op een goede hoogte, bijvoorbeeld op een laad-/losdock of dat er een heftruck aanwezig is. Let wel dat niet alle zendingen met een klep geladen of gelost kunnen worden.

Maak duidelijke vervoersafspraken

Bij het uitbesteden van het wegtransport is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken met de vervoerder. De meesten van hen werken met algemene voorwaarden die op al hun transporten van toepassing zijn. Ook gelden er vaak standaard vervoerscondities. Zo gelden voor vervoer binnen Nederland AVC-condities. Voor Europese zendingen gelden de CMR-condities..

Vrachtbrief aftekenen

De vrachtbrief bevat alle informatie over de zending, zoals het laad- en losadres, de vervoerder, de goederen en het brutogewicht. Het is belangrijk dat de vrachtbrief bij het laden én lossen met een handtekening, naam, tijd en dag afgetekend wordt om aan te tonen dat de zending in goede orde is overgedragen. Zijn er afwijkingen of schades? Zet dit dan duidelijk omschreven op de vrachtbrief. Hiermee geef je aan dat de schade niet onder jouw toezicht is ontstaan. Om een zending goed en zonder schades te laten verlopen zijn er innovatieve laad- en lossystemen. Bekijk rustig of die handig zijn voor jouw zendingen.

Vond je dit een nuttig artikel? Wij horen graag van je via ons contactformulier.

Ja, ik wil graag offertes ontvangen!

  Bedrijfsnaam:*

  Aanhef:*

  Naam: *

  E-Mail:*

  Telefoonnummer:*

  Adres:*

  Postcode:*

  Plaats:*

  Beschrijving van de opdracht:*